Möte med Miljökontoret 2021-10-01
Kort sammandrag av mötet med Bodil Eriksson på Miljökontoret.
Hon tycket att den beskrivning vi skickat in "såg väldigt bra ut". Tack alla som bidragit till detta!
Anledningen till föreläggandet är att skydda Väringen som är lite övergödd. Värre finns som till exempel Lången eller Tysslingen. Länsstyrelsen har en karttjänst som visar detta:
Zooma in och visa bara forfor så syns att Väringen är "gul". Detta översätts till att Värigen ska ha en hög skyddsnivå vilket för vår storlek på anläggning (26-200 personekvivalenter) innebär att 90% av fosforn ska bort, alternativt resthalten under 1 mg / liter. Normal skyddsnivå hade inneburit 70% bort eller 3 mg / liter.
Bodil var med på att det kommer att ta en stund (kanske 3 år) att trimma i anläggningen med det uttryckliga målet att försöka klara den högre skyddsnivån. Hon sa också att det inte är fråga om något vite om nivån inte kan nås de första åren. Visar det sig att vi får svårt att nå målet med rimlig ansträngning är det inte omöjligt att vi i förnyad diskussion kan få ok att ligga på en något högre utsläppsnivå (närmare Normal skyddnivå).
Tågordningen nu kommer vara att Bodil skrivet ett beslut i enlighet med förlaget och får detta fastlagt. Detta borde vara klart senast novemver. Vårt åtagande är att få igång ett system i testdrift innan årsskiftet, dokumenterat med bild. Därefter vidtar intrimningen med mätning enligt vad vi föreslagit. För att mäta relativ reningsgrad föreslog hon att mäta mellan grovslambrunnen (utan pariklar i provet) och utloppet efter bädden. Det är tillräckligt om resultaten av dessa mätningar redovisas och kan följas upp i och med årsrapporten. Bodil komer även att boka in ett besök vid anlägningen nästa sommar (2022)
Efter intrimningsperioden såg on ingen anledning att ändra nuvarande redovisnings- och mätningskrav utan de borde gå tillbaka till mätning var 3:e år.